Az egészség megtartásához nemcsak vitaminok, hanem korszerű fűtés is kell

Mindenki tudja, hogy az egészséges élethez és az egészségünk fenntartásához az egyik legfontosabb dolog, hogy odafigyeljünk a vitaminbevitelünkre. Főleg télen jelenthet ez problémát, amikor a szervezetünk és immunrendszerünk is nagyobb igénybevételnek van kitéve. Kevesebbet vagyunk odakint a szabadban, kevesebb napsütéshez jutunk, így kevésbé is vagyunk ellenállóak a baktériumokkal és a fertőzésekkel szemben. Valamint ebben az időszakban kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez is jutunk, ami tovább nehezíti azt, hogy szervezetünk ellenálló képességét meg tudjuk őrizni.

A családban ebben az évben nem először történt betegség, a gyerekek a tél folyamán gyakran voltak a náthásak, a köhögés pedig szinte állandóan felüti náluk a fejét a téli hónapokban. Nem sokat lehet ez ellen tenni, ha valakinek a csemetéje napi szinten óvodába, iskolába vagy egyéb közösségbe jár, és ott folyton megfertőzik valamivel. Elég ha egy gyerek köhög az egész csoportból, és hamarosan fél tucat gyerek ágynak esik. Olykor a szülők is felelőtlenül viselkednek, és úgy is beküldik a gyereküket iskolába, hogy hőemelkedésük van, csak azért, mert munkába kell menniük, és otthon nem tudnának vele maradni. De ennek viszont az a folyománya, hogy másokra is nagy eséllyel rá ragasztják a különböző betegségeket.

Én is próbálom a gyerekeim szervezetét minél ellenállóbbá tenni, hogy lehetőleg ne kapjanak el mindenféle nyavalyát csak attól, hogy valaki a 10 méteres körzetükben tüsszent egyet. A vitaminok fontosságáról már eleget szónokoltam, és otthon is mindig igyekszem biztosítani, hogy legyen friss gyümölcs, és lehetőleg egy héten többször is együnk zöldséget. A gyümölcsökben lévő lényeges vitaminokról már korábban is írtam, például ebben a cikkben.

De ez csak a védekezés egyik formája, és önmagában nem elég. Sok esetben azért is fáznak meg a gyerekek, mert otthon nem megfelelő a hőmérséklet. A régi házakra jellemző, hogy nem jól hőszigeteltek, huzatosak, hiába fűtik őket. Vannak olyan házak is, amelyeket nem nagyon lehet befűteni rendesen, mert mindig hidegek maradnak a falak. Nálunk szerencsére nincsenek ilyen problémák, de a gyerekek így is gyakran náthásak. Rá is jöttem, hogy miért, folyton cipő nélkül rohangálnak otthon. Apróságnak tűnik, de a talpon keresztül is nagyon könnyen meg lehet fázni. Egy kisiskolásnak meg hiába magyaráz az ember, amikor rászól, lehet, hogy felveszi a papucsát, de legközelebb úgyis cipő nélkül fog kirohanni a szobájából. Az ember meg azért így sem figyelheti őket a nap 24 órájában.

Hogy mégse legyen semmi bajuk, próbálom a házat mindig melegen tartani, hogy akkor se fázzanak, ha mezítláb mászkálnak. De a fűtési számla már így nagyon magas, és nem szeretem a férjemnek se minden hónapban elmagyarázni, hogy miért van mindig 28 fok a lakásban, és miért egyre súlyosabb összegek mennek el a fűtési számlára. A helyzet kezdett már tarthatatlanná válni, így próbáltam valamilyen jobb, praktikusabb megoldást keresni.

Miközben a különböző alternatívák után kutattam, ráakadtam egy cégre, ami kifejezetten elektromos padlófűtéssel foglalkozik. Nekem mindig is szimpatikusabb volt a padlón keresztül való fűtés, mint az egyéb módszerek, de ez azért ez elég sok változtatással és átalakítással járt volna az otthonunkban, így szkeptikus maradtam. A cég oldalán jobban utánanéztem a dolgoknak, és sok érdekes elmondtak ezzel a fajta fűtéssel kapcsolatban.

A hagyományos fűtési módszerekkel az is gond, hogy folyton ki kell hívni a szerelőt, folyton ellenőriztetni kell a rendszert, hogy ne legyen vele baj. A gáz rendszereknek nagyon nagy hátránya a szénmonoxid is, ami egy meghibásodott rendszer esetében komoly bajt okozhat. Mi is beszereztünk már egy szénmonoxid riasztót, de állítólag ezek a készülékek nem teljes mértékben megbízhatók, sok rémhírt is lehet ezzel kapcsolatban hallani a tévében. Ezért is gyakran aggódom, főleg a gyerekek miatt. A padlófűtés amellett, hogy biztonságosabb, nem igényel karbantartást vagy ellenőrzést. Ha egyébként rendben működik, nem kell évente megnézetni úgy, mint a cirkó fűtést.

Ez az egyik ok, hogy a padlófűtést választanám, a másik, hogy ez állandó meleget biztosítana a házban. Nem kellene mindig le és fel csavargatni a fűtést, attól függően, hogy éppen fullasztóan melegnek vagy hidegnek érződik-e a szoba. A másik előny, hogy a padlófűtésnek egyenletes a hőelosztása, nem fordulhat az elő, hogy a radiátor közelében meg lehet sülni, de a szoba másik sarka pedig hűvös marad. A szoba minden sarkában ugyanannyi ezzel a hőmérséklet.

A mi számunkra pedig különösen nagy előny, hogy így a padló mindig kellemes meleg, nem kéne többet azon aggódni, hogy vajon a gyerekek vajon felfáznak-e, mert már megint a konyha kövön álldogáltak cipő nélkül. A legtöbben tudják azt is, hogy a hő felfelé száll, ezért sokkal hatékonyabb alulról fűteni, és nem pedig felülről. Valamint cég honlapjáról azt is megtudtam, hogy így a hőt a falak is jobban megtartják. Tehát valójában nem is kell annyira feltekerni a fűtést, mint más rendszereknél, így is kellemes lesz a hőérzet a szobában.

Meg is néztem, hogy mennyibe kerül az elektromos padlófűtés laminált padló alá, és még olcsóbb is, mint a gáz alapú fűtési rendszereknek a telepítése. Azt értettem, hogy hosszútávon miért költséghatékony, de azt hittem, hogy akkor a beszereltetése lesz nagyon drága, de kiderült, hogy ezek szerint az sem az. Nálunk a legtöbb helyen laminált padló van, így most is az alá szeretnénk beszereltetni. A cég azt írja, hogy mindenféle burkolat alá lehet ezt a rendszert telepíteni, legyen az laminált padló, padlószőnyeg, hajópadló, csempe és még sok egyéb. Ráadásul rögtön rá lehet tenni a szerelőbetonra, nem kell alá külön speciális alapozás.

Ez már így is rengeteg érv amellett, hogy átálljunk erre az új fűtési rendszerre, de engem megint csak az egészségügyi tényezők győztek meg. Ugyanis állítólag ez az alternatíva egészségesebb, mivel nem száll miatta a por. Nem a levegőt melegíti fel és keringeti, ezért nem szállnak fel az allergének sem, és jutnak be a légzőszerveinkbe. Ez pedig az asztmásoknak és az allergiásoknak is nagy előny.

Arról nem is beszélve, hogy nem kell nézni többet a régi, kopott konvektorokat végig a fal mellett. Nem is látszik a fűtési rendszer, el van rejtve a padló alatt, a régi radiátorok helyére pedig akár új bútorokat is vehetünk.

Elő is adtam a férjemnek az ötletemet, aki eleinte húzódozott. Nem szívesen meg bele nagy kiadásokba, főleg télen, amikor így is olyan sok mindenre kellett költenünk. Például pár hete romlott el az autónk, azt is meg kellett szereltetni, és bizony ez a kis túra a szerelőhöz szintén nem volt olcsó. De azt neki is be kell látnia, hogy ez egy hosszútávú befektetés, ami végül az egészségünkre és a fűtési számlánkra is pozitív hatással lesz. De ami végül meggyőzte, mivel ő mindig a praktikus és a gazdasági szempontokat nézi, hogy így a házunk értéke is növekszik. Manapság az is fontos tényező az ingatlan piacon, hogy milyen fűtéssel rendelkezik az adott ingatlan így ha a jövőben el akarnánk adni a házat, ezzel a felújítással több pénzt kérhetünk érte.

Végül megegyeztünk abban, hogy amint lehet, beszereltetjük a padlófűtést. A jövőben így én is nyugodtabb leszek, mert ugyan nem tudom a gyerekeket megóvni, amikor elmennek iskolába, és nem tudom mindig figyelni őket, hogy felveszik-e a sapkát és nem felejtik-e el a kabátot, de legalább tudom, hogy otthon mindent megteszünk azért, hogy megelőzzük a betegségeket.