Hogy dobjunk ki kevesebb autógumit?

autógumikA környezetünknek számtalan olyan csöndes gyilkosa van, amik ott vannak az életünkben, de mégis keveset törődünk velük. Ez leginkább azért van, mert ritkán cseréljük őket, és így már nem is tűnik fel, hogy mennyi hulladék keletkezik belőlük: ilyen lehet például a hűtőgép, amit ideális esetben csak párszor vásárolunk az életünkben, és ezért nem is gondoljuk azt, hogy mennyire problémás a hulladékként való elhelyezése. De egy másik fontos ilyen termék, az az autógumi. Ezt, hogyha kellően odafigyelünk a kocsink állapotára, már gyakrabban cseréljük, és közbe nem is gondolunk arra, hogy hova fognak kerülni a használt vagy kilyukadt gumiabroncsok.

Ami jó hír, az azonban az, hogy az autógumikat, megfelelő ápolás mellett tovább is megtarthatjuk, mintha nem törődnénk rájuk. Számtalan olyan apró dolog van ugyanis, ami csökkenti az élettartamukat, és általában nincsenek megoldva, pedig csak egy kis odafigyelést igényelnének. Persze a legjobb az lenne, ha mindannyian biciklire pattannánk, ahogy beköszönt a jó idő, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor is tehetünk valamit.

Az egyik legegyszerűbb tanács, hogy rendszeres időközönként (mondjuk amikor amúgy is ellenőrizni vinnénk az autónkat) kérjük meg a szerelőinket, hogy vessenek pár pillantást a gumikra is. Ilyenkor kiszűrhetők az olyan problémák, mint hogyha például apró kavicsok ragadtak az abroncs barázdái közé, amiket el kell távolítani. Ezek ugyanis, ha benne maradnak, a megtett kilométerek során egybe beljebb fúródhatnak, és komoly károsodásokat okozhatnak az autógumik szerkezetében, ezáltal azok hamarabb használódnak el.

Akkor is tudunk figyelni a kocsinkra, ha nem megyünk ezért el külön szervizbe, csak a benzinkútra. Itt ugyanis általában van lehetőségünk ellenőrizni a nyomást, amiről ha megjegyezzük a mi kerekünkhöz ideális mennyiséget, könnyen el tudjuk dönteni, hogyha túl magas vagy túl alacsony. Az autógumiknak ugyanis egyik se tesz jót, hisz ha túlságosan magas nyomás mellett járunk velük, akkor a kerék sokkal gyorsabban gyengül a folyamatosan fellépő nagyobb erők miatt, túl alacsonynál pedig ennek nagyjából az ellentéte igaz, a nem megfelelő tartás miatt kell hamarabb elbúcsúznunk a gumitól.

Arra is figyeljünk, hogyha az autógumik nincsenek használatban, az nem jelenti azt, hogy nem öregednek: egy téli vagy nyári szezonban az éppen nem használt gumikészletet úgy tegyük el, hogy azokban nagyjából csak az ideális nyomás fele legyen, ne legyenek napfénnyel, vagy UV fénnyel megvilágított helyen, és hűvös, száraz szobában legyenek.

Ha mindenképpen új autógumikra van szükségünk, akkor azt mindig megbízható helyről rendeljük, ahol nem olyan termékeket fogunk kapni, amiket korábban már használtak, vagy nincs rá garancia. Erről általában már a bolt honlapján meg tudunk győződni, hisz egy helyről azonnal lerí, hogy mennyi energiát fordít a működésbe, vagy láthatjuk, hogy például mekkora készlettel és választékkal rendelkezik – minden jel, ami arra utal, hogy valódi szakemberek dolgoznak ott, jó lehet.

Ezek olyan kis trükkök, amik mind segíthetnek mind abban, hogy olyan módon kezeljük a környezetet, ahogy az megérdemli. Így cselekedve az évek során egyre több autógumit védünk meg az idő előtti kidobástól, és ahogy közelít a kihasználtságuk a tervezetthez, úgy csökken majd a szeméttelepen felhalmozott gumimennyiség.

Azt azonban ne felejtsük, hogy a legfontosabb mindig is a személyes biztonságunk lesz. Csak azért, mert a környezetet akarjuk védeni, sose használjuk az autógumikat tovább, mint a megengedett élettartamuk, és mindenképpen cseréljük le őket, ha valamilyen baleset vagy sérülés miatt úgy érezzük, hogy már nem megbízhatóak. A kopás, a gyengülés ugyanis mind azzal járhat, hogy vezetés közben egyre kevésbé lesz irányításunk az autónk felett és egyszer esetleg végleg el is veszíthetjük a kontrolt – akár egy durrdefekt, akár egy téli megcsúszás következményében.

Szintén figyeljünk arra, hogy ne csak egy szett gumink legyen, bármennyire is spórolásnak tűnhet: téli időben, ahogy azt kell, helyezzük fel a téli gumit a kocsinkra, és addig, amíg biztosak nem vagyunk, hogy tartósan beállt már a jó idő, használjuk azt.

A két véglet közt azonban megtalálhatjuk az arany középutat – nem kell félévente új kerékgumit vennünk, de nem is cél az se, hogy veszélyeztessük magunkat. Inkább kellő odafigyeléssel keressük meg azt a középutat, amivel a környezetet és magunkat is a legjobban óvjuk. Meg fogunk lepődni, de amúgy még a pénztárcánknak is ez a legoptimálisabb!