Környezetvédőként is valódi bőr aktatáskát használok

A környezetvédelmet már több bejegyzésemben is megemlítettem. Igyekszem a lehetőségeimhez mérten nem csak sajt magam, hanem a környezetem egészségére is odafigyelni. Egyre gyakoribb, hogy napi vásárlásaim során is szem előtt tartom a környezettudatosságot. Törekszem arra, hogy ne csak gyümölcsből és zöldségből vegyek biot, de a legtöbb termék, amit vásárlok, bio vagy fair-trade legyen. Normális keretek között elég környezettudatosnak tartom magam.

Pont ennek kapcsán kerültem egy kisebb ellentmondásba saját magammal szemben. Ugyanis imádom az eredeti bőr dolgokat, és éppen egy valódi bőr aktatáska vásárlása előtt álltam, mikor kissé jobban belegondoltam a helyzetbe. Valódi bőr. Igaz, hogy a húsevést nem vetem meg, de bundát elvből sem hordanék soha. Mégis, ha valódi bőr termékekről van szó, akkor nem hezitálok, a mű helyett az eredetit választom. biztos vagyok benne, hogy ezért sokan elítélnének, de egy bőr aktatáska sokkal tartósabb, mint egy műbőr, és így tovább is tudom használni, azaz később lesz belőle szemét.

Nem tudom, hogy miből csinálják a műbőrt, de sejtésem szerint az ilyen mű dolgok sokkal jobban terhelik a környezetet, mint a környezetazonos áruk. Sőt, ezt a marhát tulajdonképpen pont ezért is tenyésztették, etették tartották, hogy később az aktatáskámként végezze.

A vadászat ellen vagyok, a vadon élő állatokat nem kellene levadászni a húsuk vagy a szőrméjük miatt, de én úgy gondolom, hogy a már eleve tenyésztett állatok esetén ez rendben van. Hiszen ezért vannak. Vadhúst nem is vásárlok soha, és vad állatok bőréből vagy szőréből készült terméket sem vásárolnék önszántamból.

A lényeg szerintem ilyen helyzetekben az, hogy az a bőr magas minőségű legyen, és az az állat, akiből később aktatáska lesz olyan körülmények között legyen tartva, ami neki jó.

Utánakerestem kicsit a vásárlás helyén a dolgoknak. Prémium, általában olasz marhabőrből készülnek az aktatáskák, szóval nem haboztam, bűntudat nélkül vásároltam is egyet. Igaz, hogy az egészséges, és mondhatni, környezetvédő életmódot választottam, de nem mondok le én sem mindenről, és nem kezdek el saját magam környezetazonos, újrahasznosított termékeket gyártani. Igyekszem a minimálisra fordítani a háztartásunk szemétkibocsátását, de vannak olyan dolgok, amikkel nem értek egyet.

Ilyenek például a vegánok. Az emberi szervezetnek szüksége van húsra, így nem hiszem, hogy kényszerítenünk kellene magunkat az összes állati eredetű étel megtagadására.

Az én szótáramban az egészség nem ezt jelenti, hanem a változatos étkezést, hogy a hús mellé változatosan kerüljenek zöldségek is, és hogyha édességre vágyom, nem csokoládét, hanem inkább gyümölcsöt eszem.

A természet védelme pedig számomra inkább a hulladékkibocsátásom mérséklését jelenti, nem pedig azt, hogy ne vegyek bőr dolgokat. Hiszen egy jó aktatáska évekig is eltart! Szerintem nem feltétlenül arra kell figyelni, hogy műbőr legyen, hanem arra, hogyha már valódi bőrből készült dolgokat veszünk, akkor azt egy megbízható helyen tegyük. Keressünk egy olyan üzletet, aminek megbízható vásárlói vannak, és a termékeik garantáltan hosszú életűek amellett, hogy stílusosak is. Én is ezek szerint választottam aktatáskát. Az üzlet ahonnan az aktatáska érkezett, magas minőségű bőr termékeket árusít, azaz biztos, hogy sokáig nem kell megszabadulnom tőlük, ezzel mondhatni, hogy kevesebbet is szemetelek.

Ez mind szép és jó, de egyébként az aktatáska funkcióját tekintve is tökéletes, minden célnak megfelel. A mérete pont ideális, minden belefér, aminek bele kell férnie, az meg egyértelmű, hogy nagyon jól is néz ki. És garantáltan jobb, mint valami kimondhatatlan nevű szintetikus anyagból készült utánzat, vagy mint valami kínai teljesen mű, környezetszennyező vegyületekkel színezett, ám de sokkal olcsóbb, nem túl tartós társa. Így, ha szeretjük a szép dolgokat, nem kell lemondanunk róluk, csak a vásárlásnál igyekezzünk szem előtt tartani, hogy mi a legjobb nekünk és a környezetünknek is. Nem mindig az a legjobb megoldás, amit elsőre gondolnánk, ami túl olcsó, az általában rossz minőségű, az európai unió környezetvédelmi irányelvei pedig minden tagállamra vonatkoznak, így az EU-ból származó termékek általában sokkal kevésbé környezet szennyezők, mint az unión kívüliek.