Egy öreg macsó is jól lakik a zöldséggel

Vén fickó vagyok, nem a mai kor gyermeke. Mindig azt gondoltam, hogy a férfi száz kilónál kezdődik, és hogy hús nélkül nincs élet. Ma is azt hiszem, hogy nem tévedtem sokat, de öreg koromra rá kellett jöjjek, hogy néha nem minden olyan egyszerű, mint ahogy boldog húszas éveimben gondoltam. Az egészséges életmód igen is fontos és kifizetendő.

motoros csizma

Régi motoros vagyok, körülbelül húsz éves korom óta motorozom, és imádom. Nincs olyan európai ország, ahol nem jártam volna még a motorommal, hiszen Dániától Portugáliáig végigjártam mindent, amit csak lehetett. Sokat is kopott a motoros csizmám, de ma már rájöttem, hogy nem csak a csizmám kophat el, hanem a szívem is, ha nem vigyázok rá rendesen. Minden nap húst ettem. Egyszerűen nem tudom megérteni a vegetáriánusokat, hogy bírják ki, hogy ne egyenek hústerméket, hogy ne érezzék azokat a mennyei ízeket, a kiváló aromákat, melyek a füstöléssel és egyéb pácolással érhetőek el, és a mai napig sem értem, hogy egyáltalán hogy létezik olyan ember, akinek a szájában nem gyűlik össze a nyál, ha megérzi az abált szalonna, vagy egy szaftos szűzérme illatát. Minden esetre én mindent megettem. Nem számított, hogy vörös hús-e, hogy mikor fogyasztottam utoljára, hogy mennyit ettem életemben eddig, és hogy mekkora koleszterin szint változással jár. Nem számított, hogy utána szúr-e a szívem, hogy felbírok-e állni az asztaltól, vagy, hogy egyáltalán megbírok-e mozdulni. Azonban eljött egy pont az életemben, amikor változtatnom kellett. Kellett, mert majdnem belehaltam ebbe az életvitelbe. Már régen megvolt a kisfiam, és úgy 5-6 éves forma lehetett, amikor is egyszer csak azt éreztem, hogy a kertben játék közben elkezdett szúrni a szívem, alig kaptam levegőt és elvesztettem az eszméletemet. A feleségem futott ki hozzám, a gyermekem pedig döbbenten nézett. Végül mentőt kellett hívni hozzám, hiszen tényleg úgy éreztem, hogy most meghalok. A kórházban azt mondták, hogy egy kisseb infarktusom volt, amit a nem megfelelő étkezés, a nagyon magas koleszterin és a zsíros vér okoz, így hát diétára fogtak. Először azt hittem, hogy most fogok majdnem meghalni másodjára, hiszen ennyi zöldséget, mint a mit én kaptam, attól egy nyúl sem lakik jól, és a kórházi személyzet legfőbb elképzelése, hogy engem kiéheztessenek és eltegyenek láb alól. Miután szerencsésen túléltem a kórházi kosztot, hazamentem, és otthoni ápolásban kellett maradjak még 2 hónapig, ami idő alatt szigorú orvosi utasításra szögre kellett akasszam a motoros csizmámat .

A napok nagyon lassan teltek, és én rendkívül éhes voltam, hiszen egy darab húst sem ehettem. Zöldséget, meg gyümölcsöt viszont annál többet. Egy idő után elkezdtem keresni a zöldségételekben is az aromát, a meghatározhatatlan boldogságot, amit egy finom bélszín elfogyasztása és ízlelése okoz. Rá kellett jöjjek, hogy a zöldségekből is kihozható rendkívül finom fogás, egy kis szenvedéllyel. Így hát nekiláttam szenvedélyesen főzni, és nem csak a parajfőzeléket és a borsófőzeléket enni. Egy kis grillezett padlizsán, egy kis gombapaprikás, egy kis sült tök. Mind ízletes és rendkívül olcsón elkészíthető finomság, amelyek még egészségesek is. Miután kicsit kalandor lettem a témában, jobban belemélyültem a dologba, és utána olvastam, hogy miként lehet kifejezetten egészségesen étkezni minden nap. Hála a zöldségkúrámnak fogytam húsz kilót, ami tetemes mennyiségnek mondható, mindemellett fürgébb és vidámabb lettem, mint előtte voltam.

Rájöttem, hogy a mértékletesség a kulcs. Nem kell teljesen elhagyni a húst, hiszen abban is olyan tápértékek vannak, amelyek kellenek a szervezetnek, és amelyek fontosak a mindennapi szükségleteink kielégítésében. Ellenben rendkívül fontos a zöldségfogyasztás, hiszen a vitaminok, és egyéb aminosavak abból kerülnek be a szervezetbe, ezáltal leszünk fittek és egészségesebbek, ráadásul a vírusok is nehezebben fognak ki rajtunk. Összegezve a lényeg a harmónia, az egyensúly. Együnk húst, de lehetőleg zöldségkörettel, olyannal, amelyik nincs megsütve, ezáltal is több vitaminhoz juttatni a szervezetünket, és vetkőzzük le a sztereotípiát, miszerint a férfinek csak és kizárólag hús kell. Tervezem, hogy a közeljövőben motorral körbemegyek az országban, és felkeresem a legjobb és legegészségesebb éttermeket.