Egészséges életmód motorosok számára

Van egy kedves ismerősöm, aki imád motorozni. Meglepő, hogy mennyi lány van, aki oda van a kétkerekű járművekért. Ráadásul ez a barátom kifejezetten az egészséges, nyugodt életmód híve. Rengeteget papol nekem arról, hogy mit kéne ennem, és mit nem, és állandóan szörnyülködik, amikor jóízűen falom a mekis hamburgert mellette. Ilyenkor általában azzal érvelek, hogy nem szeretnék örökké élni, és ha már úgy is össze kell szedni valamit mire vége a dalnak, akkor legalább jókat kajáljak mellé. Ilyenkor általában inkább humoros hangvételű vita indul arról, hogy ki mennyire környezet barát, és ki mennyire egészséges, ami általában oda lyukad ki, hogy és akkor mi van a motorozással. Ezt persze én szoktam felhozni, mint végső fegyvert. Elvégre is a motor kicsit veszélyesebb egy esetleges balesetnél, mint egy autó, és ráadásul még jobban is szennyezi a környezetet, mint egy bicikli, így aztán az önmagunkra való vigyázás, és a természettudatosság és sérül, ha valaki két keréken szeli az utat.

Természetesen már az ellenérveit is hallottam vagy ezerszer. Nem is motorozom, de azt már tudom, hogy mit kell tudni például a bukósisakról. A lány ugyanis büszke rá, hogy milyen jó minőségű, a SHARP által is öt csillagra értékelt fejfedője van. A SHARP egyébként egy, az angol kormány által bevezetett tesztelés, amivel azt vizsgálják, hogy különböző fajta erőhatásokra, hogyan reagál a bukósisak anyaga. Ez az egyik legjobb teszt, és ráadásul a kényelmi faktort is beleveszik az értékelésbe, ami jogos, hiszen hiába véd meg minket a sisak, ha egyszerűen képtelenek vagyunk hordani, mert túl kényelmetlen. Persze nem az egyetlen jelölés van, ami azt bizonyítja, hogy érdemes megvenni a bukósisakot, mert nem csak dísz lesz a fejünkön. Az ECE 22.05 az Európai Uniós szabvány, aminek mindenképp meg kell felelni. Amelyik bukón nincs rajta a jelölés, hogy az adott termék megfelelt ezen a teszten, azt nem szabad megvenni, mert valószínűleg semmit nem fog védeni.

Lényegében a vita itt döntetlenbe fullad, mert az állítja, hogy én lassan, de biztosan pusztítom a szervezetem, míg ő egészségesen tartja a sok bio étellel, meg vitaminnal, és ráadásul a motorja káros anyag kibocsátása is kisebb mértékben szennyezi a környezetet, mint az én hamburgerem előállításához szükséges alapanyagok, és csomagolások. Minden esetre egy biztos, a hamburger finom, a bukósisak meg kötelező annak aki motorozni akar.