Felújítottuk a boltot, és akkor már beszereztünk pár szép új polcot is

Sokat hallunk a vitaminok fontosságáról, mégis, a legtöbb ember nem igazán veszi őket komolyan. Azt hiszik, hogy elég, ha napi szinten megesznek egy almát, és máris megkaptak minden fontos tápanyagot, amire szükségük lehet, pedig ez nem így van. A helyes vitaminbevitel nem csak azt jelenti, hogy eszünk néha gyümölcsöt vagy zöldséget, mert több tucatnyi vitamin féle van, amit egyensúlyban kell tartani.

A vitaminok és ásványi anyagok alapvető tápanyagok, mivel több száz szerepet töltenek be a szervezetben. Az egészséges táplálkozás betartása továbbra is a legjobb módja annak, hogy elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kapjunk.

A szervezet minden nap bőr, izom és csont sejteket termel, emellett, mint egy olajozottan működő gépezet, a különböző szervek folyton kapcsolatban állnak egymással, és információkat juttatnak egymáshoz. De ahhoz, hogy mindezt meg tudják tenni, a szervezetnek szüksége van bizonyos nyersanyagokra. Ezek közé tartozik legalább 30 féle vitamin, ásványi anyag és étrend-összetevő, amelyekre a szervezetnek szüksége van, de önmagában nem tudnak elegendő mennyiségben előállítani. A vitaminokat és ásványi anyagokat alapvető tápanyagnak tekintik, mivel együttesen járnak el, több száz szerepet töltenek be a testben. Segítenek a csontok felépítésében, a sebek gyógyításában és az immunrendszer megerősítésében. Az ételeket energiává alakítják, és javítják a sejtkárosodást.

De ha megpróbáljuk megérteni, hogy mit jelentenek ezek a vitaminok és ásványi anyagok, az zavaros lehet. Olvass el elegendő cikket a témáról, és a fejed tele lehet az ilyen tápanyagokra vonatkozó leírásokkal, amik egy csomó kezdőbetűt sorolnak fel, de zseninek kell lennie annak, aki megjegyzi, hogy melyik mire jó.

A testben nagy szerepet játszanak a mikrotápanyagok. A vitaminokat és ásványi anyagokat gyakran mikrotápanyagoknak is nevezik, mivel a szervezetnek csak apró mennyiségre van szüksége belőlük. Ha nem kapod meg ezeket a kis mennyiségeket, gyakorlatilag garantáltan megkapod majd a (hiány)betegséget. Íme néhány példa olyan betegségekre, amelyek a vitaminhiány miatt következhetnek be:

Skorbut: Az öregkori tengerészek megtudták, hogy a friss gyümölcsök vagy zöldségek nélküli hónapokig tartó életmód (amik a C-vitamin fő forrásai) a vérző ínyt és a szörnyűség halált okoz.

Vakság. Néhány fejlődő országban az emberek továbbra is vakok maradnak az A-vitaminhiány miatt.

Angolkór: A D-vitamin hiánya olyan állapotot okozhat, amelyet lágy, gyenge csontok jeleznek, és csontrendszeri deformációkhoz vezethetnek.

A kulcsfontosságú mikrotápanyagok hiánya jelentős kárt okozhat a szervezetnek, de a megfelelő mennyiségek bejuttatása jelentős pozitív hatásokat jelenthet. Néhány példa ezekre az előnyökre:

Erős csontok: A kalcium, a D-vitamin, a K-vitamin, a magnézium és a foszfor kombinációja védi a csontjainkat a törések ellen.

Megakadályozza a születési rendellenességeket: A folsav-kiegészítők alkalmazása a terhesség korai szakaszában segít megakadályozni az utódok agyi és gerincvelői rendellenességeit.

Egészséges fogak: Az ásványi fluorid nemcsak a csontképződést segíti elő, hanem a fogakat is megvédi például a szuvasodástól.

Bár mindannyiukat mikrotápanyagoknak tekintik a vitaminokat és az ásványi anyagokat, ezek alapvetően eltérőek. A vitaminok szervesek, és hővel, levegővel vagy savval bonthatók. Az ásványi anyagok szervetlenek és a kémiai szerkezetüket tartják az ilyen hatások esetén is. Ez azt jelenti, hogy a talajban és a vízben található ásványok könnyen eljutnak a szervezetbe a növények, halak, állatok és folyadékok segítségével. De nehezebb bejuttatni az élelmiszerekből és más forrásokból származó vitaminokat a testünkbe, mert a főzés, a tárolás és az egyszerű levegő expozíció inaktiválja ezeket az instabilabb vegyületeket.

Sok mikrotápanyag kölcsönhatásba lép egymással. A D-vitamin lehetővé teszi a szervezet számára, hogy az emésztőrendszeren áthaladó táplálékforrásokból kalciumot nyerjen, nem pedig a csontokból szedje azt ki. A C-vitamin segít felszívni a vasat. A mikrotápanyagok kölcsönhatása azonban nem mindig együttműködő. Például a C-vitamin blokkolja a szervezet képességét az alapvető ásványi réz asszimilálására. És még az ásványi mangán kisebb mennyisége is súlyosbíthatja a vashiányt.

Ez persze még nagyon kevés információ ahhoz, hogy megértsük, miért is olyan fontosak a vitaminok, de azért is alapítottuk évekkel ezelőtt ezt a vállalkozást, hogy segítséget tudjunk nyújtani az embereknek. Ezek a dolgok nagyon fontosak, mert ahogy előbb is említettem, komoly betegségek jelentkezhetnek akkor, ha valaki nem visz be megfelelő mennyiségű tápanyagot. Az üzletünkben sokféle étrend kiegészítő kapható, és mivel az emberek már egy kicsit kezdenek egy kicsit tudatosabbak lenni, ha az egészségükről van szó, az üzlet is elég jól megy, már bővíteni is tudtunk.

A bővítés pedig nem csak új termékeket jelent, mint például bio fűszerek, fűszerkeverékek, gabonák, bio kakaó, különféle lisztek (pl. len, köles, rozs), magvak, puffasztott gabonák, reggeliző pelyhek, bio rizsek és még sok más egészséges alternatíva. Emellett a boltot is felújítottuk, főleg a raktárhelyiségben történt nagy változás. Persze az eladótér is nagyon fontos, hisz ott járnak a vásárlók, és senki nem szeret egy olyan boltban vásárolni, ami lepukkant és régi. De ugyanilyen fontos a raktár és az egyéb tároló helyiségek is, én mondom, ha valaki tudni akarja, mennyire rendes egy cég, akkor inkább nézzen be hátul a raktárba. Van, akinek csillog elöl az üzlet, de hátul meg patkányok rohangálnak.

Azon túl, hogy persze kifestettük a raktárt is, egy új tároló rendszert is akartunk telepíteni oda, ami leváltaná az eddigi fát, ami instabilabb, és nem is túl tartós hosszú távon. A barátomnak egy szerelő üzeme van, és neki beszéltem arról, hogy akarok egy új tárolási megoldást az üzletbe, ami el is fér, és költséghatékony is. Ő ajánlotta nekem a Rackinglog nevezetű céget, akik éppen fém polcrendszerekkel foglalkoznak. A barátom is onnan rendelt polcokat, és mivel szereléssel foglalkozik, valamikor nagyon nagy súlyokat is pakol a polcokra, és akár száz kilót is el kell bírniuk. Már egy ideje megvannak neki ezek a polcok, és azt mondta, hogy teljesen megbízhatóak és tartósak. Elvégre nagy cégek óriási raktárhelyiségeibe is szállítanak ilyen rendszereket, akkor hát megbízhatónak kell lenniük.

Amikor megnéztem a Rackinglog oldalát, láttam, hogy van többféle termékük is, például raklapos állványrendszer, gördíthető polcrendszer, karos állványrendszer, galéria rendszer, több szintes polcrendszer, kereskedelmi polcrendszer és még sok más egyéb is. Először nem is tudtam, hogy melyiket kellene választanom, de szerencsére a cég ebben is kisegített. Ők nem csak úgy működnek, mint egy sima webshop, hogy ráböksz valamire, és ők meg leszállítják. Amikor felveszed velük a kapcsolatot, először az igényfelmérés történik meg, vagyis megbeszélitek, hogy hova és milyen polc kellene neked. Vagyis pontosan olyan terméket kapsz, ami a te elképzeléseidnek is megfelel. Ezután megtervezik neked a polcot, vagyis a mérettel sem lehet baj, mert pontosan akkor polcrendszert csinálnak neked, ami elfér a helyiségbe, ahová szánod.

De ha egy nagyobb raktárhelyiségbe szánod a terméket, akkor a polc beszerzése még a könnyebb ügy lehet. Egy több méteres polcot nagyon nehéz egyedül összerakni, de még segítséggel is. Arról nem is beszélve, hogy ha nagyobb mennyiségű árut pakolsz rá, ami nehéz, az balesetveszélyes is lehet, ha nincs rendesen összerakva. De szerencsére a Rackinlog itt is segít, mert nem csak kiszállítják a polcot, amit előtte megterveztek neked, hanem eljönnek és össze is szerelik neked. Meg egy átlagos bútorbolttal ellentétben ők garanciát is adnak a termékre, több évet is. Így nem fordulhat elő, hogy a bútor idő előtt tönkre megy.

Mivel ilyen jó ajánlólevele volt a cégnek, meg is rendeltem a polcot, végül a galériás állvány volt az, amit választottam, mert ez felelte meg leginkább a helyiségbe. Ez leginkább olyan raktárakba jó, aminek nagy a belmagassága. El is jöttek hamar, és össze is szerelték. Végül nagyon elégedett voltam a termékkel, és biztos vagyok benne, hogy sokáig kiszolgál még minket.

Mivel felújítottuk a raktárt is, most már tényleg egy professzionális cég benyomását keltjük, és a vásárlók is szívesebben fordulnak majd hozzánk, ha az egészséges ételekről és étrend kiegészítőkről van szó. Így könnyebben elérhetjük a céljainkat.