A saját egészségünket vitaminokkal, földünk egészégé pedig napelem rendszerekkel segíthetjük elő!

Fontos, hogy megőrizzük az egészségünket, éppen ezért lényeges, hogy napi szinten fogyasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket, amik ellátnak minket vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sajnos manapság annyi káros hatás éri az embert, hogy néha nem győzzük kapkodni a fejünket, hogy hányféle dolgot kéne ennünk, innunk és magunkra kennünk annak érdekében, hogy minél kevesebb bajunk legyen.

Ott van például a napsugárzás. Sokan ódzkodnak tőle, hiszen az UV sugarak miatt leéghet a bőrünk és akár még bőrrákot is lehet kapni. Persze, régen ez nem így volt. Akkoriban még erős volt a Föld ózon pajzsa és nyugodtabb szívvel lehetett órákon át kint feküdni a napon, anélkül, hogy bárkinek bármi baja származott volna belőle.

Sajnos azonban az üvegházhatás és a levegőt szennyező gázok következtében ez a védő pajzs megsérült és ennél jobb már sosem lesz, szóval a mostani helyzetből kell a lehető legtöbbet kihozni. Sokáig én is azon emberek táborába tartoztam, akik elküldték volna néha a napsugárzást és az UV-t melegebb éghajlatra, de nemrégiben a férjem rávilágított arra, hogy manapság az ember a Napot a saját szolgálatába tudja állítani.

Hogyan? Napelemekkel! Bizony, olyan naiv voltam, hogy ez nekem eszembe sem jutott. Annyira haragudtam néha a napsugárzásra, mondjuk akkor, mikor a gyerekek nem kenték magukat eléggé egy-egy táborozás alkalmával és rák vörösen értek haza, hogy el is felejtettem, hogy alapvetően nem olyan rossz dolog mindez. A férjem leegyszerűsítve elmagyarázta nekem, hogy a napelem rendszerek hogyan működnek és mennyi jó tulajdonsággal rendelkeznek, én pedig egyszerűen elámultam. Mindig is fontosnak tartottam a környezetvédelmet és amit tudok, próbálok megtenni annak érdekében, hogy csökkentsem az ökológiai lábnyomomat, azáltal pedig, hogy megismertem a napelem rendszerek működését szinte új távlatok nyíltak előttem.

Elkezdtem én is az után áhítozni, hogy a mi családi házunkon is legyenek napelemek. Eleinte javarészt a környezetvédelmi indokok vezéreltek, de aztán abba is belegondoltam, hogy milyen jó dolog lenne, ha nem kellene villanyszámlát fizetni és a megtérülési idő után tényleg ingyen juthatnánk energiához. Ráadásul olyan tiszta energiához, ami egyáltalán nem roncsolja a bolygót, ahol élünk.

A napelemes rendszerek talán egyetlen hátránya az áruk. Sajnos egyelőre a családunk nem engedhet meg magának egy ekkora beruházást, adósságba pedig nem szeretnénk verni magunkat, de azért elkezdtünk tervezgetni és álmodozni. A férjem már régóta lelkesedett a napelemek iránt, de az eszébe sem jutott, hogy akár nekünk is lehetne ilyesmi a házon. Itt jöttem a képbe én, hiszen mindig is nagy álmodozó voltam, szóval meggyőztem őt arról, hogy lényegében semmi sem lehetetlen.

Azóta minden hónapban megpróbálunk minél több pénzt megspórolni és félre tenni, hogy egyszer, a jövőben mi is elmondhassunk azt magunkról, hogy a mi házunk energiaellátását napelem rendszer készíti. Egyelőre még messze vagyunk a céltól, de kitartóan gyűjtögetünk, hogy mindez minél hamarabb megvalósulhasson.